Wednesday, February 9, 2022

Uppsats om jordbävningar

Uppsats om jordbävningar



Världen över, runt femtio tusen uppsats om jordbävningar förekommer årligen, men bara ett hundratal av dem är potentiellt farliga. Precis som många andra delar av världen har Indien också upplevt många jordbävningar i olika områden, uppsats om jordbävningar. Resultatet är att fasta strukturer sjunker ner i de lösta avlagringarna. Bokföring 0. Nästan varje jordbävningsuppsats säger att det inte finns någon exakt statistik över mängden jordbävningar som ägde rum på jorden under dess historia. Den store ledaren som skapade den indiska konstitutionen var Dr. Jordbävningar kan till och med leda till att marken blir flytande.





Läsarinteraktioner



Stora förluster av både liv och egendom registreras vanligtvis vid en jordbävning uppsats om jordbävningar. Om dessa vågor är av högre magnitud uppstår destruktiva jordbävningar. Jordbävningar har olika namn beroende på var de befinner sig som tsunamier, jordskred, laviner och stora förskjutningar. Seismografer mäter storleken på jordbävningar. Jordbävning är jordens skakning, som frigör en enorm mängd energi som skapar seismiska vågor. Dessa vågor kan varieras uppsats om jordbävningar svag till stark. Vissa seismiska vågor är för svaga för att känna och för starka för att förstöra städer och skapa våld, uppsats om jordbävningar.


Den seismiska aktiviteten hänvisar till hastigheten och frekvensen av jordbävningar som upplevts under åren. Manifestationer av jordbävningarna är skakningar och förskjutning av marken. En tsunami orsakas när epicentrum av en massiv jordbävning förskjuts av starka vågor. På grund av jordbävningen sker fenomenet jordskred och vulkanisk aktivitet. Detta kan också definieras som den seismiska vågen som orsakas av naturligt eller av människor. Förekomsten beror mest på orsaken till geografiska fel. De andra orsakerna inkluderar jordskred, vulkaniska aktiviteter, kärnvapenprov, uppsats om jordbävningar, etc. En jordbävning är en katastrofal händelse, uppsats om jordbävningar, som i allmänhet möter alla länder runt om i världen.


Dödligheten ökar på grund av vårdslöshet vid tidpunkten för jordbävningar. Dessa skakar den stabila markytan genom sina seismiska vågor, vilket får byggnader att kollapsa, störa transporter och tjänster. Dessa seismiska vågor kan till och med utlösa tsunamier. De är främst ett resultat av kollision mellan tektoniska plattor. Även om detta är ett dödligt fenomen kan förebyggande åtgärder vidtas för att gå igenom dem på ett säkert sätt. Läsarinteraktioner Lämna ett svar Avbryt svar Din e-postadress kommer inte att publiceras, uppsats om jordbävningar.


Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sekundär meny Hoppa till primär sidofält HEM UPSC State Civil Services Indian Polity Notes Essä för UPSC SCERT Läroböcker NCERT-böcker NCERT-böcker för klass 1 NCERT-böcker för klass 2 NCERT-böcker för klass 3 NCERT Uppsats om jordbävningar För klass 4 NCERT-böcker för klass 5 NCERT-böcker för klass 6 NCERT-böcker för klass 7 NCERT-böcker för klass 8 NCERT-böcker för klass 9 NCERT-böcker för klass Innehållsförteckning. Lämna ett svar Avbryt svar Din e-postadress kommer inte att publiceras.





uppsats om kloning av människor



Miljö Övrigt Sociologi Politik Utbildning Näringsliv Sport 3. Litteratur 2. Bokföring 0. Ledning 0. Marknadsföring 0. Media 0. Medicin och hälsa 0. Filmer 0. Musik 0. Naturen 0. Omvårdnad 0. Näring 0. Person 0. Juridiska frågor 0. Filosofi 0. Statsvetenskap 0. Psykologi 0. Religion 0. Vetenskap 0. Lag 0. Amerikansk historia 0. Beställ uppsats. Typer av jordbävningar Beroende på hur de inträffar och orsaken till att de inträffade, klassificeras jordbävningar i olika typer. Kollapsjordbävning: Denna typ av jordbävningar inträffar på grund av kollaps i gruvorna och grottor som orsakar seismiska vågor. Effekter av jordbävningar Det finns flera efterverkningar av jordbävningar. Några av dem har nämnts nedan: Den snabba skakningen av ytan är den mest märkbara effekten av en jordbävning.


Jordbävningar kan leda till bränder eftersom det skadar gasen och kraftledningar. Beroende på jordbävningens intensitet kan det också leda till jordbrott. Det kallas det observerbara brottet av jordens yta som kan orsaka allvarlig skada på infrastrukturanläggningar. Jordbävningar kan till och med resultera i långvågiga havsvågor som kallas tsunamis. Sådana vågor i havet uppstår på grund av abrupt rörelse av massiva vattenvolymer. Tsunamis färdas med en snabb hastighet av kilometer i timmen till kilometer i timmen. Dessa tsunamier har förmågan att orsaka enorm förstörelse när de når havets kust. En annan viktig påverkan av jordbävningen är förekomsten av jordskred på grund av instabilitet i sluttningen.


Jordbävningar kan till och med leda till att marken blir flytande. Orsaken till denna händelse är förlust av styrka hos dess granulära material. De vattenmättade partiklarna i detta material omvandlas från fast till vätska. Det är bara naturligt att få panik under alla svåra situationer, men att göra det förvärrar bara problemet. Vi får alltså inte få panik under jordbävning. Vi borde snarare agera klokt. Här är några saker du kan göra för att minska risken för katastrof:. Människor som bor i jordbävningsutsatta områden måste vara uppmärksamma och beredda att hantera denna naturkatastrof hela tiden. Här är vissa saker som de måste ha till hands:.


Regeringen måste vidta åtgärder för att säkerställa att förstörelsen som orsakas av denna naturkatastrof minskas. Vid en kraftig jordbävning måste regeringen vidta åtgärder för att hjälpa människor som förlorar sina hus och andra viktiga tillhörigheter. Regeringen måste vara beredd att hantera en sådan akut situation effektivt så att människor inte lider ytterligare. Jordbävningar inträffar när de tektoniska plattorna skiftar och klättrar över varandra. Detta leder till bergsbyggande som kallas orogeni som är orsaken till allvarliga jordbävningar. Således är de tektoniska plattorna som ligger under jordens yta ansvariga för denna naturliga katastrof. Precis som många andra delar av världen har Indien också upplevt många jordbävningar i olika områden.


Medan några av dessa har orsakat allvarlig förstörelse har andra i stort sett gått obemärkta förbi. Vårt land har drabbats av några stora jordbävningar tidigare som har lett till allvarliga skador och enorm panik bland människor. Några av de stora jordbävningarna i Indien är följande:. Jordbävningen i Hindu Kush 26 oktober: Detta var en magnitud på 7. Jammu och Kashmir i Indien rycktes av detta skalv och skakningar kändes i många andra delar av norra Indien. Med sitt epicentrum i Afghanistan orsakade jordbävningen en enorm förstörelse i landet såväl som i dess grannland Pakistan. Statistik visar att människor miste livet och så många som skadades under denna jordbävning. Jordbävningen i Nepal i maj: Ännu en allvarlig jordbävning i Nepal som ledde till förödelse även i Indien då starka skakningar kändes i olika delar av vårt land inklusive Uttar Pradesh, Bihar och Delhi.


Med sitt epicentrum i Dolakha och Sindhupal Chowk, Nepal var det en 7. Anses vara en efterdyning av jordbävningen i april, den tog liv och skadade fler än människor. Jordbävningen i Nepal i april: Detta sägs vara en av de största jordbävningarna som någonsin har inträffat under den senaste tiden. Det var en 7. Jordbävningens epicentrum var Gorkha-distriktet i Nepal, men kraftiga skakningar kändes också i olika delar av Indien. Det ledde till att många byggnader förstördes och tog så många som 9 liv. Jordbävningen i Bhuj 26 januari: Detta var en av de mest förödande naturkatastrofer som någonsin drabbat vårt land.


Jordbävningen med en magnitud på 7. Många byggnader förstördes till följd av denna jordbävning. Den dödade ett 20-tal människor och skadade så många som , människor. Latur-jordbävningen 30 september: Latur-jordbävningen drabbade den indiska delstaten Maharashtra. Denna 6. Den rev så många som 52 byar i Maharashtra och dödade omkring 10 människor. Så många som 30 personer skadades under evenemanget. Uttarkashi Earthquake 2 oktober: Jordbävningen med en 6. Starka skakningar kändes i dessa två regioner och olika andra delar av Uttar Pradesh. Det orsakade massförstörelse. Många byggnader förstördes under evenemanget. Fler än människor miste livet och många andra blev hemlösa.


Nästan varje del av Indien har drabbats av jordbävning någon gång. Medan vissa områden i landet är mycket benägna för jordbävningar har andra en liten chans att drabbas av dem. Några av de jordbävningsbenägna områdena i landet inkluderar Srinagar, Mumbai, Delhi, Guwahati, Pune, Kolkata, Chennai, Patna, Kochi och Thiruvananthapuram. Alla dessa regioner har känt kraftiga jordbävningar tidigare och har en stor chans att uppleva samma i framtiden också. Indien har sett stora förstörelser på grund av jordbävningar. Många byggnader har skadats och flera människor har mist livet på grund av denna naturkatastrof. En jordbävning är en darrning som uppstår när två jordytor, under ytan, glider mot varandra och släpper seismiska vågor.


Således innebär en jordbävning ett plötsligt frigörande av energi inifrån jorden, vilket tar formen av skakningar, allmänt kallat jordbävning. Världen över inträffar cirka femtio tusen jordbävningar årligen, men bara ett hundratal av dem är potentiellt farliga. Lite förstod man om dem fram till 1900-talet, då seismologi introducerades som en studie av jordbävningar. I följande uppsats går vi igenom orsaker, effekter och fakta om jordbävningar. Jordbävningar orsakas av förflyttning eller brott av stenar under jordens yta. Men om stenarna går sönder eller lagren rör sig mot varandra produceras seismiska vågor som når ytan i form av skakningar som kallas jordbävning. Därför känns jordbävningen så länge stenarna gnider mot varandra och upphör så fort stenarna fastnar igen.


På seismiskt språk kallas punkten omedelbart nedanför där stenarna går sönder fokus och punkten omedelbart ovanför kallas epicentrum. Allvarligheten av en jordbävning mäts i Richterskalan. En kraftig jordbävning har ett högt värde på Richterskalan medan en låg jordbävning har ett lägre värde. En jordbävning som mäter 6 till 7 på Richterskalan är potentiellt skadlig för liv och egendom, medan effekterna av jordbävningar som mäter 4 till 5 på Richterskalan endast kan resultera i milda skakningar eller en liten strukturell skada. Det finns många effekter av jordbävningar och kan inkludera följande; men de är inte begränsade till effekterna som nämns här nedan-.


Markskakning är den första effekten av jordbävningar och är också den mest skadliga. Svårighetsgraden av skakning; beror dock på jordbävningens omfattning och platsens avstånd från epicentrum. En jordbävning som mäter runt 6 eller högre på Richterskalan har en förmåga att förstöra även de starkaste byggnaderna, beroende på deras närhet till epicentrum. Ibland kan en jordbävning som mäter högt på Richterskalan orsaka synliga brott i marken längs förkastningslinjen. Ibland, när jordbävningen är potentiellt hög på Richterskalan, kan ett markbrott som är flera meter djupt och flera kilometer långt resultera i.


Sådana markbrott är avsevärt skadliga för betydande strukturer som dammar, kärnkraftverk och broar. Jordbävningar kan orsaka skogsbränder, eftersom skakningar tvingar träden att gnugga varandra och därigenom generera värme och gnistor. Det har registrerats skogsbränder efter jordbävningar. Dessutom kan en jordbävning orsaka brand i stadsområden också genom att bryta elektriska ledningar och skada elektriska skyddssystem. Jordskred är de vanligaste efterverkningarna av jordbävningar i kuperade områden. Jordskakningar tränger undan jorden på slarviga kullar, vilket resulterar i ett jordskred. Jordskred kan ibland vara potentiellt farligare än jordbävningen i sig, eftersom de innehåller skräp som träd och stenar och har stor potential att skada liv och egendom.


Tsunamin är den allvarligaste och mest skrämmande efterverkan av jordbävningen. Tsunamin orsakas när epicentrum av en jordbävning ligger under havsytan. En jordbävning i havsbottnen resulterar i vågor som inte är mer än en krusning över epicentret, men när de reser mot stranden blir de större, snabbare och starkare. En våg som bara mätte 1 meter över epicentret kunde mäta meter vid stränderna, vilket resulterade i enorma förluster av människoliv och enorma skador på egendomen. Nedan ges några av de säkerhetsåtgärder du kan vidta när du hamnar i en situation, för att rädda dig själv och din familj från skada. Om du är utomhus och känner av en jordbävning, flytta dig bort från byggnader, stolpar, träd så fort du kan. Den största faran är omedelbart utanför en byggnad och nära gränser.


Om du hamnar i en jordbävning inne i en byggnad är det bästa alternativet för dig att hitta ett robust och starkt bord eller säng och lägga dig under det och duka huvudet under armarna. Stanna kvar i denna position tills darrningen upphör eller hjälp anländer. Om du kör och känner av en jordbävning, gå så fort som möjligt från byggnader och andra höga byggnader och stanna kvar i fordonet. Även efter jordbävningen, fortsätt försiktigt och undvik broar om möjligt, eftersom skakningarna kan ha skadat dem.


Jordbävningar är ett naturligt fenomen och trots vår kunskap om dem kan vi inte stoppa dem från att inträffa; ändå kan vi alltid agera klokt när vi hamnar i situationen och rädda vårt liv såväl som andras liv. Uppsatser om katastrofhantering. Internationella dagen för minskning av naturkatastrofer. Tal om katastrofhantering. En entreprenörsdirektör, White Planet Technologies Pvt.

No comments:

Post a Comment